Núria Mestres Emilió

Titulada pel Departament de Mim i Pantomima de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Estudia marionetes amb HV Tozer a l’Institut del Teatre de Barcelona.

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Barcelona.

Màster en Artteràpia per la Universitat de Vic

 

Trajectòria

Comença la seva trajectòria professional treballant amb

“Compañia de Marionetas de Barcelona” de HV Tozer l’any 1985  .

1989, cofundadora de la companyia ZOOTROP juntament amb Esther Cabacés. Creen els espectacles: “Esquitxos”, “En Cigró ve a l’escola”, , ”Per un Dimoni de Pèl”, “En Groc”. Aquest últim espectacle sense paraules els hi va  obrir les portes per viatjar pel món: Europa, part d’Àsia, Àfrica i Amèrica.

L’any 1998 crea la seva pròpia companyia –Cia. Núria Mestres,  Teatre de proximitat, http://www.nuriamestres.com

Actualment combina la pedagogia de l’expressió plàstica i el fet teatral amb la seva  companyia solista: Cia. Núria Mestres, titelles de proximitat i presenta els espectacles: “La Quimeta i els seus amics”, “Violeta i la Lloca Paula”, “Els Contes d’en Juli”, “Violeta i l’Ou Misteriós”.

Ha col·laborat amb “Pallassos sense Fronteres” i “Titelles per la Pau” en diverses expedicions a camps de refugiats fent actuacions i tallers.

 

Col·laboracions amb altres companyies

l’Estenedor Teatre, Teatre de Sac, Titelles Vergès, Els Aquilinos, La Fanfarra, Pengim Pengam, Companyia Mercè Framis, i amb la companyia Teatre Buffo de Valencia en l’espectacle “El Nan Belluget”, Toni Rumbau.

La temporada 2008 vaig construir els titelles i vaig participar com a titellaire en l’obra “L’hivern plora gebre damunt el gerani” de Bartra a l’Espai Brossa de Barcelona.

En un projecte del SMUC amb col·laboració amb l’Institut del Teatre de Barcelona, construeixo junt amb Toni Zafra i dirigeixo l’òpera per a marionetes de Hyden “Filimó i Baucis”

Espai escènic i titelles en l’obre “El Contraverí”de Rosa-Victòria Gras, dirigida per Marta Montblant en una versió espectacle d’actrors i titelles 2014,

“Ella i els Arquitectes” direcció Damià Barbany, text Gerard Vázquez,

“Pell de Llarinté, Cua de Tiré” disseny de màscares i construcció dels titelles, espectacle de titelles i actors, Direcció Moises Maicas, estrena Temporada alta 2016. 

Performance

“Cruïlla de Camins” performance, Drap Art’15, presentació al CCCB de la performance treballant amb ombres i papers arrugats, link:

http://www.putxinelli.cat/2016/01/07/les-ombres-de-nuria-mestres-al-drap-art/

“Al fil de la llum i l’ombra” Olot 2016

“Cul de Sac” Barri Brossa 2017

Docència

Docència: Aula de Teatre de Mataró, Escola  Titerearte (Barcelona). Ensenyament reglat d’expressió plàstica a secundària, i ensenyament no reglat centres cívics i escoles.

Ofereix cursos de mediació artística i artteràpia. Ha realitzat  tallers de mediació artística a: FEMAREC, CAS de Sants, Aspasim, Arep, Espai210, Scuola Italiana de Barcelona. Col·labora amb l’associació Hèlia  fent tallers contra la violencia de gènere dirigit a nens i a joves.

Formadora en el curs de formació continuada a  Rosa Sensat i a l’Escola d’Expressió Carme Aymerich.

Treballs per a Televisió

Ha col·laborat en la gravació del programa de televisió: “Mileuristes” TV2 amb Mariona Masgrau.

2007 i “Adaptations” de JP Produccions per a la Xarxa de Televisions Locals.

2008-2010. “Obertament” il·lustracions animades per la Xarxa de Televisions Locals març 2016, link: http://www.xiptv.cat/obertament.